Company Logo

Članovi RC Osijek sudjelovali na operativnom treningu modula za spašavanje u poplavama – EU projekt IPA FLOODS

Članovi tima državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS)  - državne intervencijske postrojbe civilne zaštite (DIP CZ) za spašavanje na vodi, a čiji su članovi iz Ronilačkog centra Osijek, sudjelovali su na nedavno održanom osposobljavanju u EU projektu IPA FLOODS kroz modul FRB – Flood Rescue with Boats u Crnoj Gori.

Članovi DIP CZ tima: Krešimir Erk, Andrej Slivka, Igor Čebohin, Igor Hocenski, Igor Rutnik, Mihael Šilac, Mateo Bručić, Davor Kolačko, Dario Đurđević, Dinko Pavošević, Tanaka Mudrinić su odradili sve terenske vježbe te se uspješno pripremili za sudjelovanje na terenskoj vježbi IPA FLOODS – CRO 2016, koja će se održati od 17. do 21. listopada 2016. godine na području Zagrebačke županije.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje član je Konzorcija za provedbu EU projekta IPA FLOODS, koji još čine Predsjedništvo Vijeća ministara Talijanske Republike – Odjel za civilnu zaštitu (voditelj Konzorcija), Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, Savezna agencija za tehničku pomoć Savezne Republike Njemačke (THW), Švedska agencija za krizne situacije (MSB), CIMA (Međunarodni centar za praćenje okoliša) i Studiare Sviluppo.

Projekt je podijeljen u dva djela (lota). U prvom dijelu (lot 1) države korisnice projekta su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska. Prvi dio će trajati 24 mjeseca; od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016. godine a ukupna vrijednost projekta je 2 milijuna eura.

Cilj projekta jest povećati sposobnost država korisnica za razvoj učinkovitih nacionalnih sustava civilne zaštite i suradnja na području borbe protiv poplava na regionalnoj i europskoj razini (prevencija, pripravnost i odgovor). Osim toga, cilj projekta jest pružanje potpore državama korisnicama u boljoj pripremljenosti na području pripreme i provedbe Direktive za poplave Europske unije.

U dijelu jačanja pripravnosti kroz lot 1 su formirana dva Modula za spašavanje u poplavama s čamcima (FRB – Flood Rescue with Boats), gdje četiri države ustrojavaju jedan modul s ukupno 44 pripadnika (11 iz svake države). Tako su ustrojeni FRB North (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Hrvatska) i FRB South (Albanija, Kosovo, Makedonija i Turska).

Sve države su za potrebe operativnog djelovanja dobile kroz projekt opremu (čamci, osobna zaštitna oprema i oprema za upravljanje i logistiku) te će svaki modul zajedno sudjelovati na operativnom treningu.

U tom dijelu, 11 pripadnika tima za spašavanje u poplavama Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Odjel Osijek, sudjelovalo je na operativnom treningu modula od 25. do 30. rujna 2016. godine u Podgorici, Crna Gora.

Nakon završenih operativnih treninga, oba modula će sudjelovati na terenskoj vježbi IPA FLOODS – CRO 2016, koja će se održati od 17. do 21. listopada 2016. godine na području Zagrebačke županije, gdje će imati priliku provjeriti operativne procedure sudjelovanja u međunarodnim misijama.

INFORMACIJE

KLUPSKI SASTANCI:

Srijeda 20:00h

Nedjelja 20:00h

TRENINZI NA BAZENIMA:

Srijeda 21:45 - 23:00

Nedjelja 21:00- 22:30

EKO AKCIJE

2024. - Termini u fazi dogovora

RONILAČKI TEČAJEVI

CMAS Logo

pss
Powered by Joomla!®. Designed by: joomla 1.6 templates web hosting Valid XHTML and CSS.

We have 26 guests and no members online